Хирургия

Ветеринарен кабинет "Декавет" разполага с операционна зала, в която се извършва мекотъканна хирургия.

машина за инхалационна анестезияЗалата е оборудвана с апарат за инхалационна анестезия.

Това е вид обща анестезия, при която в организма на пациента се въвежда газ през дихателната система, който много бързо се метаболизира и изхвърля през белите дробове след като се приключи с интервенцията.

Предимствата на този вид анестезия са:

 • бърз контрол на дълбочината на анестезия по време на хирургичната интервенция (при нужда животното може да се събуди бързо, за разлика от другите видове анестезия)
 • възможност да се упояват както млади, така и възрастни и болни пациенти, защото упойката не преминава през бъбреците и черният дроб, както е при мускулната и венозната анестезия
 • много бързо излизане от упойка (няколко минути след спиране на инхалационния анестетик животното се събужда и е адекватно)
 • много по-малка опасност от странични реакции по време на хирургичната манипулация (алергични реакции и др.)

Операционната е оборудвана и с пациентен монитор, с който по време на анестезия  се следят жизнените показатели (пулс, сатурация, дишане, температура, кръвно налягане) на пациента. Това спомага за своевременна реакция при отклонение от нормите на някой от показателите.

 

 

 

Разполагаме с електроскалпел с плазмено рязане,  ползите от който са:

 • по-малко кървене - малките кръвоносни съдове се прегарят по време на операцията. Това позволява по-добра видимост и прецизност на работа, поради липсата на кървене в операционното поле.
 • по-малко загрявяне на тъканите в областта на рязането(около 50 градуса) спрямо другите електроскалпели(над 100 градуса), в резултат на което има по-малко болка.
 • липсва риск от изгаряне, който съществува при традиционните електроножове.

Всички тези ползи от водят до намаляване риска от усложнения след операцията и дава възможност за по-бързото възстановяване на животното в сравнение с традиционната хирургия.

 Всяка една хирургична интервенция се извършва под локална или обща анестезия в зависимост от сложността и продължителността на манипулацията/операцията.

кастрация, обработка на раниДо хирургична намеса може да се стигне по различни причини:

 • по спешност - например при пиометра(събиране на гноеродна течност в матката), кръвоизливи от даден органи и др.
 • за предотвратяването на усложнения - премахване на тумори на млечните жлези при женските животни, хернии и др.
 • превентивно - кастрации на кучета и котки, предпазвайки ги от бъдещо образуване на тумори на половите органи.
 • козметични процедури – коригиране на клепачите(ентропиум и ектропиум), операция при изпадане на третия клепач при кучетата, зашиване и обработка на ухапни, порезни, прободни рани и др.