Reverse Sneezing или обратно кихане

Reverse Sneezing или обратното кихане е често срещан проблем при кучетата. То се характеризира с пристъп, при който животното издава звуци подобни на кихане/кашляне. Звуците се образуват при многократни и енергични вдишвания през носа при затворена уста и изпънати врат и глава напред и надолу. Пристъпите продължават от 10-15 сек. до 1-2 минути. Най-често те се провокират от превъзбуда.

Обратното кихане е рефлекс породен от възпаление или раздразнение на назофаринкса. Единичните и много редки случаи са нормални, но когато епизодите на обратно кихане зачестят е добре да посетите ветеринарния си лекар.

Причините за reverse sneezing са много и разнообразни. Най-често срещани са възпаление на горните дихателни пътища (наличие на обилен назален секрет), хронично повръщане и гастроинтестинални заболявания, алергия, чуждо тяло в носа, тумор, паразити в носната кухина, вродени аномалии на назофаринкса и др.

Често при дребните породи кучета (пинчер, чихуа хуа, ши-тцу и др.) не се открива причина за това състояние и това се нарича идиопатично обратно кихане.

За да помогнете на вашия любимец по време на пристъп запушете за няколко секунди ноздрите му и масажирайте гърлото.

При откриване на причината за обратното кихане се назначава и съответното лечение.

Не са разрешени коментари