Хронична бъбречна недостатъчност при котките

Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) е много често срещано заболяване при възрастните котки. Съществуват проучвания според които има породи, които са предразположени към това заболяване - Персийска, Британска Късокосместа и др.

Причините за хроничната бъбречна недостатъчност все още не са известни. Тя може да се дължи на предходна инфекция на бъбреците, или запушване на уринарния тракт. Поради голямата компенсационна възможност на бъбрека при увреждането на около 90% от тъканта му се появяват първите симптоми. Те обикновено се проявяват два, три месеца до година след заболяването.

Симптомите, които можете да наблюдавате са: пиенето на повече вода, отделяне на големи количества урина, загуба на апетит и тегло, и понякога повръщане.

При съмнение за ХБН е нужно да се изследват показателите на бъбреците - урея, креатинин и др., биохимичните показатели на урината и да се направи ехографско изследване.

Лечението е фокусирано в забавяне на процеса на унищожаване на бъбречната тъкан. Стреми се да се подобри до колкото може функционирането на бъбреците, чрез вливането на течности. Към терапията се включват също лечебни храни, добавки за увеличаване апетита и лекарства за подтискане повръщането, при нужда се предписват и антибиотици.

За съжаление изхода от това заболяване винаги е летален, но това което може да се направи е удължаване живота на котето, доколкото е възможно и то без да изпитва дискомфорт и болка.

Не са разрешени коментари