Хранителна алергия при кучетата

Хранителните алергени са около 10% от всички срещани алергени при кучето. Те могат да засегнат животни от всяка възраст и пол. Трябва да се направи разлика между алергия от храна и хранителна непоносимост. При алергията се срещата симптоми като сърбеж, дерматити, усилено опадане на козината. При хранителната непоносимост се наблюдава диария и повръщане.

Най-честите хранителни алергии се причиняват от: пилешко месо, царевица, пшеница, соя, яйца, млечни продукти.

алергия храна кучеТипични симптоми за хранителна алергия са: чесане в областта на лицето, ушите, краката, подмишницит, около ануса. Може да се стигне до възпаление на ушите (хронично и често възпаление), много силно разчесване и вторично възпаление на кожата, влажен дерматит- образуват се оголени петна, които отделят секрет (Hot spot). При част от кучетата се наблюдава увеличаване на броя на дефекация на ден (над 3 пъти дневно).

алергия от хранаДиагнозата на хранителната алергия е трудна, защото всички изброени симптоми се срещат и при атопичен дерматит (неизяснен дерматит), ухапване от бълхи, кожни инфекции, кожни кърлежи (Sarcoptes sp.) и др. Много е важна информацията дадена от стопанина, за изясняване на диагнозата.

Лечението е свързано с приемането на лечебна храна или домашно приготвена такава, която да е с различен от пилешкия протеин (говеждо, риба, еленско и др.). Кучето трябва да яде само тази храна поне 3 месеца. В зависимост от тежестта на симптомите се предписват антибиотици, антихистамини или кортикостероиди и др.

За успеха на лечението е много важно стопанинът да бъде стриктен и да не се изкушава да храни кучето си с различна от предписаната храна.

Не са разрешени коментари