Хипотиреоидизъм при кучетата

Щитовидната жлеза е важна част от тялото на хората и животните. Тя произвежда тиреоидните хормони - Т3 и Т4, които контролират нормалния метаболизъм на тялото. Тя пък от своя страна се регулира от хипофизата, която отделя TSH- тиреоиден стимулиращ хормон.

Хипотироидизмът е клинично състояние, което е резултат от намаленото производство и секреция на хормоните Т3 и Т4 от щитовидната жлеза. Предразположени към него са средните и едри породи кучета на възраст между 4 и 10 години като: Доберман Пинчер, Кокер Шпаньол, Пудел, Ирландски Сетер, Голдън Ретрийвър, Боксер и др.

петна по кожата кучеНай-често срещаните симптоми са: отпадналост, необяснимо и рязко напълняване, алопеция (усилена смяна на косъма- лесно и бързо опадане на косъма), суха козина, усилено лющене на повърхностния слой на кожата, хиперпигментация на кожата (появяват се тъмни петна по корема, подмишниците), вторични възпаления на кожата - дерматити, непоносимост към студено. По-рядко се срещат: изкривяване на главата на една страна, припадъци, стерилност.

Причините за хипотироидизма по-често са: вродени заболявания, рак на щитовидна жлеза, недостиг на йод, прекомерно затлъстяване, след приемането на някои лекарства.

За диагнозата е важна историята на пациента дадена от собственика-всички подробности свързани с наблюдаваните промени, предишни лечения, манипулации и др. Задължително се правят кръвни изследвани и се изследва нивото на хормоните Т3, Т4 и ТSH.

Лечението е свързано с приемането на хормонални таблетки през целия живот на кучето и спазването на диета вкъщи. Дозите на лекарствата се коригират в зависимост от наблюдавания ефект. Подобрение може да се наблюдава след няколко месеца на лечението-2-3 месеца.

Не са разрешени коментари