Ушна краста при котките/Отодектоза

Отодектозата се причинява от паразит, наречен Otodectes cynotis. Среща се по-често при котки в ранна възраст, взети от развъдници и при бездомни животни.

Клиничната картина се характеризира с наличие на голямо количество кафяво-черен ушен секрет, силен сърбеж, тръскане на главата, възможно е поява на алопеция (обезкосмяване) в областта на ушите, зачервяване на вътрешната част на ушната мида, наличе на неприятна миризма.

Най-често предаването на инфекцията става чрез директен контакт, като може да се пренесе между котка, куче, пор. Ако не се третира навреме е възможно да се появи вторична бактериална и/или гъбична инфекция, както и в по-напредналите стадии- неврологични симптоми.

кърлеж ухо котеДиагнозата се поставя въз основа на клиничната картина, чрез специален преглед с отоскоп, взимане на ушен секрет и изследването му под микроскоп.

Лечението се изразява със старателно почистване на ушния канал, поставяне на лекарство локално или прием на противопаразитна таблетка.

Ето защо, препоръчваме когато си вземете домашен любимец да посетите Вашия ветеринарен лекар за пълен профилактичен преглед.

Не са разрешени коментари