Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е инфекция, която се причинява от паразита Toxoplasma gondii. Това е една от най-често срещаните болести причинени от паразит, който поразява както животните, така и човека.

Жизненият цикъл на паразита преминава единствено в организма на котките и те са единствените, които разпространяват инфекцията с фекалиите си. Неизмитите плодове и зеленчуци, и месото, което не е преминало високо температурна обработка също могат да доведат до инфекция при хората. Птиците, мишките, плъховете са преносители на токсоплазмозата.

Има остър и хроничен стадий на болестта.

Най-честите признаци при котките в острия стадий са: летаргия, треска, загуба на тегло, учестено дишане, некоординирана походка, припадъци, парализа на крайниците, мускулни спазми, болка в корема, диария, повръщане, възпаление на очите и други.

Най-често боледуват малките котета, които са заразени от майка си. Някои котета умират още преди да се родят, а тези които се родят са с треска, липса на апетит, жълтеница и други.

Котките могат да се инфектират от вече заразена почва, пясък или от фекалиите на болна котка.

коткаДиагнозата се поставя въз основа на подробна информация от стопанина за състоянието на котката, контакт с други животни, начин на отглеждане и други. Нужно е да се вземат кръвни проби, с помощта на които се вижда общото състояние на животното. Установяват се високи нива на чернодробните ензими, понижен албумин, ниски левкоцити и лимфоцити и други. Най-точно се диагностицира наличието на токсоплазмоза при серологично изследване- кръвна проба и измерване наличието на антитела срещу токсоплазмата.

Лечението е свързано с овладяване наличните признаци- вливане на системи, приемането на антибиотици и други. Прогнозата не винаги е добра и може да се стигне до летален изход от болестта.

За да защитите вас и вашият любимец от зараза е много важно да спазвате редовно лична хигиена- да миете ръцете си всеки път след като почиствате котешката тоалетна, добре почистване и измиване с топла вода на съда с котешка тоалетна. Най- добре е да ползвате маска и предпазни ръкавици при почистването и. Изхвърляйте всеки ден изпражненията на котката.

Не давайте сурово месо, неизмити зеленчуци и плодове на котката.

Бременните жени по възможност да не чистят котешката тоалетна, а да поверят тази задача на някой друг или да използват редовно предпазни мерки- маска и ръкавици.

Не са разрешени коментари