Панкреатит при кучето и котката

Панкреасът е част от ендокринната и храносмилателната система и е отговорен за храносмилането, произвеждайки храносмилателни ензими. Когато той се възпали по някаква причина се стига до нарушение в излива на ензими в храносмилателната система. Те попадат в коремната кухина и започват да разграждат мазнините и протеините и на други органи. Заради съседството си с черния дроб и бъбреците се стига и до тяхното увреждане. Когато възпалението се разпространи се засяга цялата коремна стена и може да се стигне до шок и смърт на животното.

панкреас коткаПанкреатитът (възпалението на панкреаса) се среща и при кучето, и при котката. Най-честите симптоми, които се наблюдават са: често повръщане, температура, разстройство, отказ от храна, слабост и умора, болка в корема особено след хранене. Причините за това възпаление могат да са много - повишено количество на мазнини в кръвта, висок калций, травма на панкреаса, някои лекарства или отрова. Много често животните хранени с много мазни храни ( гранули и домашна храна) се разболяват от панкреатит.мазна храна куче

При поставяне на диагнозата вашият ветеринарен лекар ще провери всички състояния свързани с рефлукс ( повръщането на стомашен сок) и дали в жлъчния мехур има наличие на камъни. Взима се кръвна проба, която показва високи нива на чернодробните ензими и тези на панкреаса.

Лечението е свързано с вливането на електролити в зависимост от показателите на пациента. Животно се оставя без храна за няколко дни, за да се намали производството на ензимите от панкреаса. Дават се също противоповръщателни, обезболяващи и антибиотици за преодоляване на инфекцията. При по-тежки случаи се налага операция за премахване на голямо количество течност в коремната кухина или да се премахнат увредени тъкани или органи. След като животното се възстанови се препоръчва диета с лесна за храносмилане храна, която да съдържа нисък процент мазнини.

Не са разрешени коментари