Най-често срещаните проблеми с очите при котките

Най-честите причини за проблем с очите при котките са:

1. Инфекциозни.

Инфекция може да се причини от вируси, бактерии, паразити, гъбички и др. Общите признаците които се наблюдават са: зачервяване, оток на конюнктивите, изтечения, сърбеж. В зависимост от причинителят се предприемат и нужното лечение.

2. Язва на роговицата.

Корнеата или роговицата е част от външната обвивка на окото, а язва на роговица означава, че липсва част от тази обвивка. Причините за образуването на язва могат да са травма, вирус, недостатъчно производство на сълзи и др. Засегнатото око изглежда помътняло, забелязва се често мигане заради болката, изтечения и зачервяване. Терапията при по-плитките язви е локална- поставят се капки и/или гелове в окото. При дълбоки язви се препоръчва хирургична намеса.

възпаление очи котка3.Алегия.

Алергените които водят до сълзене, зачервяване и чесане на очита в домовете са: прах, тютюнев дим, силни аромати (прах за пране, парфюми и др.), препарати за почистване и др. Промиването на очите със специални разтвори за очи ще помогнат в леките случаи, а медикаментозно лечение се налага при усложнеия (ерозии на роговицата, рани около очите и др.).

4. Глаукома.

Това е състояние, при което се повишава вътреочното налягане в окото вследствие задържането на образуващата се течност в него. Глаукома може да се развие след травма на главата, възпалителни процеси, тумори, промяна в лещатата на окото и др. Котките с глаукома изпитват болка и може да имат изтечения, зачервяване и изпъкване на очната ябълка. Глаукомата е спешно състояние поради опастността от загубата на зрение и дори загуба на окото.

5. Катаракта.

Катарактата е потъмняване на лещата в окото, което води до намаляване на зрението. Най-често се среща при по-възрастните котки. Лечението е оперативно.

Не са разрешени коментари