Колит при кучето и котката

Колитът е възпаление на колона (дебелото черво). Възпалението може да е остро и хронично. Колитът може да не бъде постоянен и е важно да се намери основната причина за него, особено при хроничните случаи.

Има породи, които са предразположени към колит: Боксер, Френски булдог, Немска овчарка и др.

Наблюдаваните симптоми са свързани основно с промяна в консистенцията и цвета на фекалиите: могат да бъдат от размекнати до течни, увеличава се честотата на дефекация (от 4 до 10 пъти на ден), напъват се и имат повече газове, увеличава се количеството на слуз във фекалиите, понякога се наблюдават кървави изпражнения (по-често при котките), болезнена дефекация, понякога има повръщане и загуба на тегло при хроничните случаи.

храна кучеОсновните причини за колита са:

  • непоносимост към определени храни (човешка или гранулирана)
  • приемането дълго време на антибиотици и нестероидни противовъзпалителни лекарства
  • паразити и бактерии - Trichuris vulpi, Entamoeba histolytica, Balantidium coli, Clostridium perfringens, Campylobacter jejuni and coli и др.
  • наличие на чуждо тяло в червата, вторично при панкреатит (възпаление на панкреаса)
  • имуномедииран колит.

За поставянето на диагнозата се взема фекална проба, която се изследва под микроскоп. При необходимост се вземат кръвни изследвания и се правят ехографско изследване на корема, рентгенова снимка след приемането на бариева каша и колоноскопия с взимане на биопсия.

Лечението е в зависимост от състоянието на пациента и получените резултати от изследванията. Задължително се поставя на лечебна диета, съдържаща повече фибри, обработен протеин, лесно разградими мастни киселини и др. Лечението може да продължи от седмици до месеци. Понякога се налага животното да се храни цял живот с определен вид храна, за да живее пълноценно.

Не са разрешени коментари