Как да се грижим за декоративен заек?

Зайците са едни от най-страхливите и чувствителни на всякакви промени животни.

Хората си мислят, че те са най-лесният за отглеждане домашен любимец, но всъщност те имат много специфични изисквания.

Преди да си вземете зайче е важно да се информирате как се отглеждат, с какво се хранят, от какви болести боледуват.

Зайците спадат към групата на гризачите и един от основните моменти при отглеждането им е свързан с храненето. Те могат да ядат сено, сушени плодове и зеленчуци, сушени ядки, всякакъв вид зърнени култури, семки, минерални добавки. Важно да знаете е, че в дневно им меню трябва да преобладава сеното. Малките любимци имат много чувствителна храносмилателна система и трудно преработват голямото количество плодове и зеленчуци. Даването на пресни такива, прясна трева, хляб и др. могат да доведат до разстройство, подуване на стомаха и дори до смърт. Ако сте решили да поглезите любимеца си с плодове и зеленчуци, първо ги оставете на слънце или просто на стайна температура, за да увехнат и тогава ги дайте на зайчето.

израстнали зъби на заекДруг проблем с храносмилателната система е свързан с прекомерното израстване на зъбите. Те растат през целият им живот. Зайците изтриват малка част от тях при търкане на зъбите един в друг и при хранене с по-твърда храна. Когато обаче има генетичен проблем-крива захапка, криви зъби или когато се дават основно меки храни те не успяват да изтриват зъбите си и това води до прекомерното им израстване.

Това е причината зайчето да намали или дори да спре да се храни, а спре ли да дъвче спира и перисталтиката на червата водещо до тяхното подуването, вследствие образуването на големи количества газове. Друг проблем породен от това израстване е образуването на абсцеси(подутина изпълнена с гноен секрет) на долната челюст.

Преглеждането на зъбите на зайчето веднъж в годината и тяхното редовно подрязване ще помогне за нормалното им храносмилане.

Друга особеност при зайчетата е тяхното обезпаразитяване.

Както при кучетата и котките, така и зайчето може да бъде заразено с външни и вътрешни паразити. Обикновено те се водят за обезпаразитяване само когато има проблем. При лоши хигиенни условия - нередовно почистване на тоалетната на заека и нередовното почистване на попадналата урина и фекалии по аналната област създават условия за развитие на паразити.

Заекът може да бъде приучен да ходи в тоалетна както котките. Най-често се ползват обработени пелети или обезпрашени трици. Не ползвайте дървените пелети, защото те са носители на много паразити.

Заекът боледува от болести, от които боледуват и другите домашни любимци и ние включително. Затова е важно е да наблюдавате за следните признаци:

 • капризи към храна (яде повече сушени плодове и меки гранули)
 • отказ от храна
 • падане на храната от устата на зайчето
 • сълзене от очите и носа
 • промяна в цвета на окото
 • отделянето на много слюнка
 • отказ от вода
 • скърцане със зъби
 • размекнати и неоформени фекалии
 • промяна в цвета на урината или намаленото количество на такова
 • подуване на корема
 • бързо нарастващи подутини в областта на долна челюст

За повече информация относно отглеждането и болестите при зайците можете да пишете на нашата поща, или да звъннете за консултация във Ветеринарен кабинет „Декавет“.

Не са разрешени коментари