Червеи в сърцето или дирофилария

Дирофиларията е дълъг кръгъл паразит, който се предава най-често чрез ухапване от комар. След дълъг инкубационен период от около 6 месеца се развиват възрастните паразити. Те живеят в белодробните артерии, дясната камера и предсърдие на сърцето. Зрелите индивиди могат да запушат кръвоносните съдове на сърцето и белия дроб. Рядко част от ларвите могат да достигнат мозъка, очите, съдовете на крайниците, кожата и да причинят припадъци, слепота, парализа на крайниците, подутини по кожата и сърбеж.
Повечето кучета заразени с ларвите на този паразит не показват клинични признаци в ранните стадии на болестта, което прави трудно навременната й диагностика. Най-често като първи симптом се появява кашлица. Животното започва по-бързо да се изморява при игра и тичане. Някои кучета могат да намалят апетита и теглото си.

Диагностика
Важно е веднъж в годината да се прави бърз кръвен тест показващ има или не възрастни индивиди на Dirofilaria immitis в кръвта на домашния любимец. Понякога поради малкия брой на тези паразити в кръвта, тестът може да бъде отрицателен. Затова при съмнение е необходимо да се направи повторен тест, ехографско изследване на сърцето и рентгенова снимка.

Лечение
Лечението е скъпо, продължително и не винаги е успешно. След третирането им с препарата животните трябва да почиват, да се намали тяхното движение, защото ако те са активни, мъртвите паразити лесно достигат белия дроб и причиняват смърт на пациента.

Профилактика
Тя включва ежемесечно поставяне на препарат против външни паразити, за да се намали възможността от ухапване на комари в месеците на активен летеж – от май до септември. Съществуват и таблетки за вътрешно обезпаразитяване, които убиват микрофилариите на Дирофиларията и предотвратяват развитието на болестта. Препоръчително е такива таблетки да се дават в топлите месеци, когато насекомите са активни.

0 отговора

  1. […] Повече информация за това заболяване може да прочетете тук. […]