Идиопатичен цистит при котки

Това е заболяване с неустановена причина. Най-често се свързва с трудно преживяване на стресови ситуации, което довежда до възпаление на пикочния мехур(цистит) без наличие на съпъдстваща уроинфекция, тумори, пикочни камъни и други. Заболяването се проявява при наличие на стресови фактори, като: пътуване, смяна на местообитанието, нов домашен любимец, поява на нов член в семейството или загуба на такъв, внезапна смяна на храна/тоалетна и други.

Домашните котки и тези с наднормено тегло боледуват по-често.

цистит коткаКлиничната картина включва често и болезнено уриниране, съпроводено с вокализация, уриниране на различни места в апартамента, следи от кръв в урината, продължителен тоалет в гениталната област, криене из апартамента, агресивно поведение.

Ако забележите някои от тези симптоми незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. Той ще направи пълен клиничен преглед, кръвни изследвания, изследване на урината и при необходимост ехография, рентгенова снимка.

Основната цел на лечението е елиминиране на стресовите фактори, стимулиране на приема на вода, прием на храна с по-висока влажност; включване на добавки и лечебна храна при необходимост.

Не са разрешени коментари