Енцефалитозооноза при зайците и морските свинчета

Encephalitozoon cuniculi е вътреклетъчен паразит, който поразява зайците, морските свинчета, птиците, кучета и други бозайници. Основно се среща при зайците и морските свинчета.

Спорите на този паразит се пренасят с урината или се предават от майката на малките (преминават през плацентата). Те попадат в храната и водата и при поглъщане се разпространяват с кръвта до черния дроб, бъбреците, очите и централната нервна система (главния и гръбначния мозък). В резултат се разрушават клетките в тези органи, възпаляват се и се появяват клинични признаци. Много малък процент от инфектираните зайци/морски свинчета показват клинични симптоми и съответно умират от заразата.

Наблюдаваните признаци са:паразити заек

1.Неврологични. Изкривяване на главата на една страна, неспособност да се движи, залитане на една страна, спазми на врата и неспособност за задържане на урината.

2.Бъбречни проблеми.

3.Очни заболявания. Сълзене на очите, помътняване на роговицата, слепота.око заек

Диагнозата се поставя въз основа наблюдаваните клинични признаци. В чужбина са налични серологични тестове доказващи наличието на паразита в кръвта.

Лечението е свързано с намаляване инфекцията в засегнатите органи с противовъзпалителни средства и антибиотици. Дава се и противопаразитна паста в продължение на 28 дни при зайците и по схема при морските свинчета.

За да защитите новото си зайче/морско свинче от развитието на този паразит е препорачително да се дава противопаразитната паста в продължение на 28 дни. Ако имате и друго зайче е важно да изолирате новото в отделна клетка за поне 2 седмици, да почиствате и дезинфекцирате клетките им всяка седмица докато мине лечението.

Спорите на паразита могат да оцелеят с месеци в околната среда, за това е важно да дезинфекцирате добре клетките на своите домашни любимци.

Зайците се обезпаразитяват профилактично на всеки 6 месеца, а морските свинчета на всеки 3 месеца.

Не са разрешени коментари