Екзокринна недостатъчност на панкреаса при кучетата (EPI)

Панкреасът или задстомашната жлеза е жлеза с много функции. Най-известната функция е производството на хормона инсулин. Панкреасът произвежда и много нужни за храносмилането ензими: амилаза, липаза, трипсин, химотрипсин и много други.

Трипсинът и химотрипсинът разрушават протеиновите молекули, амилазата разгражда захарите, а липазата мазнините и триглицеридите. Рзграждането на хранителните молекули на по-малки части позволява тяхното лесно усвояване от организма.

Когато кучето започне да се храни се стимулира отделянето на тези ензими и те попадат в дванадесетопръстника, където започват смилателния процес.

Заболяването, при което има недостиг или липсва на производство на храносмилателните ензими, се нарича „Екзокринна недостатъчност на панкреаса“. При кучетата, страдащи от това заболяване, не се осъществява правилно смилателният процес и храната не може да се усвои изцяло, или въобще не се усвоява. Храната, попаднала в стомаха и червата, се отделя несмляна с фекалиите. Такива кучета, ако не се лекуват умират буквално от глад.слабо куче

Причините довели до това състояние могат да са много, но най-често срещана е възпалението на панкреаса (хроничен панкреатит).

Засягат се младите кучета под 2 годишна възраст. Смята се, че има генетично предразположение към това заболяване. Засегнати са най-често Немските овчарки.

Признаците, които се наблюдават са: прогресивно отслабване, лошо състояние на кожата и козината, кашести или воднисти изпражнения с бяло-жълтеникаво до глинесто оцветяване. В зависимост от храната може да се видят и мазни фекалии. Животното е постоянно гладно и изяжда повече от нормалното количество храна. Понякога яде и необичайни неща като цветя, пръст и неговите си фекалии.

Диагнозата се поставя след изследване на ензимите на панкреаса в кръвта (трипсинът е най-важен в този случай). Изследват се и фекалиите за тези ензими.

Лечението е свързано със спазването на доживотна диета и с даването на липсващите храносмилателни ензими под формата на таблеки или прах всеки ден, както и добавянето на множество витамини в диетата- вит. B12, А, D и К. Обикновено се наблюдава подобрение след 6-8 месечно лечение, но е важно често да се посещава ветеринарен лекар, за да се следи състоянието на кучето.

Не са разрешени коментари