Възпаления на ушите при кучето и котката

Когато кучето или котката започнат усърдно да си чешат ушите, да ги търкат в стената и пода, появи се зачервяване по ушната мида, лоша миризма от ухото, тъмен и гъст секрет, е важно да заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар.
Най-често срещаните ушни заболявания са:
-Възпаление на ухото (външен и вътрешен отит) - дължащо се на бактериална инфекция или алергия. Може да видите зачервяване и секрет по ушната мида(Staphylococcus aureus - жълтеникав, мазен и гноен секрет, Pseudomonas- зеленикав, гноен и хеморагичен секрет). Обикновено се засяга само едното ухо при бактериална инфекция, а при алергична реакция и двете.
-Ушна краста (Otodectes cynotis, Notoedre cati и др.). Симптомите са често чесане, тръскане на глава, обилен мазен и тъмен секрет от ухото, който се образува много бързо(няколко дни след почистване на ухото). Котките си разраняват ушите и главата при чесането. Засягат се и двете уши.възпалено ухо на куче
-Маласезия (Malassezia). Това са вид гъбички. Те нормално се срещат както в ушите така и по кожата на животните, но когато се намножат повече водят до сериозни дерматити и възпаление на ушите. Ушният канал е отекъл. Секретът е много мазен и кафяв и често е засегната и цялата кожа на кучето.
За диагноза се взема ушен секрет, който се изследва под микроскоп. Спрямо резултата се назначава различно лечение – локално с капки за уши, таблетки, или инжективно прилагане на препарат при по-усложнените случаи.
Породите, които са предразположени към възпаление на ушите, са тези с окосмени ушни канали, кучета с клепнали уши и стеснени ушни канали- Шар Пей, Кокер Шпаньол, Лабрадор Ретривър, Ши Тцу и др.
При съмнение за проблем с ушите е препоръчително веднага да го заведете в най-близкия ветеринарен кабинет за преглед.

Не са разрешени коментари