Възпаление на аналните торбички

Терминът възпаление на аналните жлези е неточен, защото всъщност се възпаляват торбичките, в които се събира секретът на тези жлези. Аналните сакове/торбички се намират от двете страни на аналния сфинктер (ануса). Със своите изводни канали те се отварят странично на ануса. Секретът, който те образуват, се състои от епителни клетки, бактерии и мазнини и нормално се отделя при изхождане на кучето. Когато той е прекалено гъст, или количеството е голямо и не може да се изхвърли нормално навън при дефекация, се стига до възпалението на аналните сакове.

възпаление на анални жлезиНай-често срещаните признаци са: честото търкане и близане на дупето, дискомфорт и болка при сядане. Понякога животните имат схванат вървеж или въобще не могат да се изправят със задните си крайници (стоят постоянно седнали). Има случаи, при които се образуват подутини (абсцеси), или отвори (фистули) отстрани на ануса, вследствие невъзможността на секрета да излезе през своите канали.

На животното може да се помогне чрез манипулация за отстраняване на събралия се секрет. При наличие на абсцес или фистула се налага антибиотично лечение и промивки на аналните сакове.

Не са разрешени коментари