Бременност и раждане при кучетата

Бременността при кучетата продължава около 62 дни.

В първите няколко седмици от бременността може малко да се увеличи теглото на кучето, да е леко унило, да намали храната и да се увеличи опадането на козината. Към 40-я ден може да забележите, че коремът се увеличава и млечните жлези се уголемяват и потъмняват. Не променяйте нищо в храненето и физическите натоварвания на кучето в първите 3 седмици.

Ако не сте сигурни че животното е забременяло можете да го заведете на преглед при ветеринарен лекар. Около 4-та седмица от бременността е възможно при ехографско изследване да се види плода/плодовете. Ако то не докаже бременността може да се изследват женските половите хормони на кучето.

След 3-та 4-та седмица коремът и млечните жлези започват да се увеличават постепенно, възможно е от млечните жлези да започне да се отделя мляко. Апетитът се увеличава и поведението на животното се променя - стават по-предпазливи, може да станат агресивни към чужди хора и домашни любимци. В този период е добре да се посъветвате с ветеринарен лекар относно вида и количеството на храната, която да давате, а при нужда да се включат и добавки към нея.

Около 5-та седмица се забелязва значително качване на килограми и е важно да увеличите дажбата, ако не сте го направили по-рано.

През 6-тата седмица започнете да включвате към дажбата от избраната от вас бебешка гранула. Вземете легло или пригодете кът за майката, ако няма такъв, в който тя ще се чувства комфортно и ще роди бебета си. Добре е това местенце да е в стая, където не се пребивава постоянно, за да е тихо и спокойно по време на раждането.

%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b57-ма седмица майката много често започва де се скубе и да й опада обилно козината, може да забележите как мърдат бебета в корема й.

През 8-ма седмица трябва да се приготвите, защото към края й животното може вече да роди. Не натоварвайте физически кучето с игри и дълги разходки, защото има вероятност да предизвикате преждевременно раждане. Майката трябва да почива и да се храни колко иска. Към края на 8-ма седмица може да започне да отделя коластра.

9-та седмица животното започва да се подготвя за раждането като се крие, лежи, събира играчки и не е толкова активно, понякога спира да се храни. Няколко дни преди раждане кучетата стават неспокойни, обикалят, търсят си скришно място, където да родят.

В последните дни от бременността 57-62 ден може да измервате температурата ректално по два пъти на ден, тъй като е характерно рязкото и спадане 24-48 часа преди раждането. Нормалната температура е между 38-39 градуса, а преди раждане може да падне до 35 градуса. Друг признак за скорошно раждане са изтечения от вагината - в началото бистри после зеленикави. Това означава, че плацентата се е отделила и скоро до 1 час трябва да се появи първото кученце.

%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5-%d1%81-%d0%b1%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%b0Самото раждане може да продължи от 1 до 8 часа в зависимост от броя и големината на плодовете. Между раждането на две кученца може да има интервал от 20 минути до 2 часа, защото е нормално майката да си почива по време на родилния процес. Ако видите, че кучето се напъва дълго време, или си взема почивка повече от 3 часа, се свържете спешно с ветеринарен лекар.

Ако майката ражда за първи път тя може да се нуждае от вашата помощ. Много често след раждането на кученцето забравя да го оближе и да скъса пъпната връв. Затова вие трябва да го направите. Първо махнете ципата, в която е обвито кученцето, вържете дебел конец на възел на около 2см от тялото на кученцето и после още един възел на 1 см от първия, и с чиста ножица отрежете пъпната връв. Вземете хавлиена кърпа и подсушете кученцето, триейки го енергично. То трябва да започне да плаче като това му помага да изхвърли попадналите течности в дихателните му пътища. Сложете бебето до млечните жлези на майката, ако тя позволява, ако не го сложете в нейното легло заедно с чисти и топли завивки.

След раждането оставете майката на спокойствие като и оставите пълна купа с храна и вода. Тя трябва да позволи на малките да сучат, в противен случай се налага вие да поемете храненето. Кучетата, които раждат за първи път, много често са уплашени и не проявяват майчини чувства. В тази ситуация Вие трябва да се заемете с отглеждането на бебетата, след като се консултирате с ветеринарен лекар.

Не са разрешени коментари