Асцит при котките

Асцитът е състояние, при което в коремната кухина се събира течност и това води до драстично увеличаване на корема. В коремната кухина се намират много органи: черен дроб, далак, бъбреци, панкреас, стомах, черва. Всеки един от тях може да е причина за асцит.

Най-често срещаните причини са:

- Дясностранна сърдечна недостатъчност. Поради неспособност на сърцето да изпомпва цялото количество кръв, налягането в кръвоносните съдове се увеличава и това води до отделянето на течностите намиращи се в тях в коремната кухина.

подут корем котка-Перитонит (възпаление на перитонеума- обвивката на коремната кухина). Причините за него най-често са: FIP (инфекциозен перитонит), бактериален перитонит и др.

-Тумори в корема. Някои от тях могат да блокират лимфната система (лимфни възли, костем мозък, далак, тимус и лимфната тъкан свързана с гастроинтестиналния тракт) и това да доведе до пропускане на течност от засегнатия орган .

-Хипоалбуминемия причинена от чернодробни заболявания. Албуминът е белтък, който главно се произвежда и секретира от черния дроб. Бъбречните заболявания също водят до загуба на албумин поради нарушената им функция да филтрират и връщат албумина в тялото. Те го изхвърлят с урината.

-Кръвотечение в коремната кухина. Може да е вследствие на травма и отравяне.

- Руптура на пикочния мехур. Урината попада в коремната кухина.

Симптомите зависят от количеството и вида на течността в корема, но по-често виждани са: подуване на корема, болки в коремната област, трудно дишане, загуба на тегло, отпадналост, повръщане, кашляне.

За поставяне на точна диагноза е важна дадената от стопанина информация и извършването на кръвни изследвания, ехография, рентгенова снимка и други изследвания по преценка на ветеринарния лекар.

котка коремЛечението е в зависимост от засегнатия орган, но докато стане ясна причината е важно да се изтегли течността от корема (абдоминоцентеза) и да се изследва нейния състав. Дават се диуретици, които да стимулират отделянето на повече урина и заедно с нея и повече течности.

Някои от посочените причини за асцит са животозастрашаващи и често водят до смърт на животното.

Не са разрешени коментари