Kак да се грижим за зъбите и венците на кучето/котето?

Денталните заболявания са едни от най-често срещаните здравословни проблеми при кучето и котката. Затова е много важно да се започне от ранна възраст с грижата за зъбите и венците.

Съществуват няколко начина за поддържане на устната хигиена на вашия домашен любимец.

Ето и най-важните от тях:

1. Профилактичен стоматологичен преглед при ветеринарен лекар.

Бъдете нащрек за неприятна миризма от устата. Тя може да е знак за наличие на инфекция на венците (гингивит), на устната лигавица (стоматит), на парадонтални заболявания и др.

В тези случаи е най-добре да посетите ветеринарен лекар, за да се установи причината за лошата миризма от устната кухина.

четка зъби куче2. Миене на зъбите.

Вече съществуват четки и пасти за зъби за кучета и котки, които са много лесни за употреба. В началото трябва търпение, за да свикнат с процедурата. Като начало, подайте да подушат пастата и четката, а след това бавно и внимателно почистете зъбите за по 20-на секуди от двете страни. Добре е да поощрявате кучето/котката с лакомство след всяка процедура.

Това е най-сигурният начин да поддържате зъбите и венците на вашето куче/котка здрави.

3. Дентални лакомства, играчки и храни.

скалер куче4. Почистване на зъбния камък със скалер.

Когато вече се е натрупал зъбен камък единственият начин да се отсрани е с помощта на ултразвуков скалер. Манипулацията се осъществява под обща анестезия и задължително след направата на кръвни изследвания преди това.

зъбен камък кучеАко инфекцията е голяма се предписват антибиотици, които унищоват патогенните (вредни) микроорганизми от устната кухина.

5. Използването на дентална вода, гел или спрей за уста.

На пазара има голяма гама от препарати за профилактика на устната хигиена на вашето животно. Те премахват зъбната плака преди да се е образувал зъбен камък.

Не са разрешени коментари