Колко често е добре да къпем нашето куче?

Този въпрос е доста често задаван в нашата практика.

Ако кучето е здраво и няма кожни проблеми честотата на къпане зависи от много фактори.

Най-важните от тях са: здравословното състояние на кучето, породата, дължината на козината, състоянието на кожата, активно или не е животното, вътре или вън живее и др.

Примерно едно куче, което живее навън се нуждае от по-често къпане, за да се премахнат замърсяванията и неприятните миризми.

Породи като Голдън ретривър, Лабрадор, Немска овчарка, Акита, Хъски, Померан и др. имат дебела, водо устойчива и така наречената „двойна козина“ и при тях къпането е по-дълъг и труден процес. Нормално при тях е на всеки 2 до 3 месеца да се къпят цялостно. Докато лапи, корем и анална област може и всеки ден.

Задължително преди и след къпане кучето се разресва много добре, за да се отстрани максимално мъртвата космена покривка.

Козината трябва да се намокри обилно, за да може шампоанът да достигне до кожата при втриване. След изплакване много важно е и кучето да се подсуши добре, за да не останат влажни места, които да доведат до кожни възпаления. При нужда може да се поставят добавки за кожа и козина, които да овлажнят кожата и да заздравят косъма.

Нормално при късокосместите породи кучета като Пинчер, Френски булдог, Бигъл, Джак ръсел териер и др. е веднъж месечено да се къпе цялото куче.

Шампоаните, които избирате за вашия любимец са друг много важен фактор за здравето на кожата на кучето ви.

кожа куче

Животното и човекът имат различно pH (кучето е с алкално pH, а хората с кисело) и затова трябва да използвате шампоан предназначен за животни.

За да се спрете на най-подходящите продукти за грижа на кожата и козината на вашия любимец потърсете съвет от ветеринарен лекар.

Не са разрешени коментари