Как да се погрижим за изхвърлени новородени котенца?

В сезона на разгонванията и ражданията на котенца често се натъкваме на изхвърлени мъници. За съжаление, ако човек не се погрижи за тях те нямат шанс без майка си.

Най-важното, което трябва да знаете за тяхното отглеждане на кратко е:

котенца1. Новородените котенца не могат да поддържат своята телесна температура в норма, затова ние трябва да им помогнем в първите 2-3 седмици от растежа им.

Веднага след като го приберете в къщи го стоплете като го обвиете с кърпа или дреха. Може да го сложите в кашонче или легълце, а около него оставете шишета с топла вода. Добре е да покриета шишетата с плат или кърпа, за да не се опари мъничето. Топлата вода се подменя на 3-4 часа.

2. Малките трябва да се хранят на всеки 2-3 часа със специално бебешко мляко за котета или адаптирано мляко за новородени бебета (хумана). Млякото трябва да е с подходяща температура- нито студено, нито горещо. Най-лесният начи е да накапете капка върху ръката си- трябва да усещате млякото топло, а не да ви пари и тогава сте готови да започнете с храненето.

За хранене може да ползвате капкомер, спринцовка или да си купите шише с биберон за котенца. коте хранене

Важно е когато се храни бебето то да стои по корем, както когато суче от майка си, а шишето с храна да е повдигнато под ъгъл, за да не засмуква малкото въздух при хранене.

Когато стане на 3 седмици може да зачнете да давате и бебешки пастети, за да свикне стомаха да преработва храната. От 4 седмица вече може да се включат и бебешки гранули.

коте изхождане3. Нормално малките се изхождат редовно след като майката ги облизва по коремчето и това стимулира перисталтиката им.

С помощтта на навлажнена с топла вода марля или кърпа масажирайте коремчето 2-3 минути след всяко нахранване, за да се изпишка и изака бебето.

При поява на повръщане или разстройство, или нередовно изхождане веднага се обърнете към ветеринарен лекар за помощ.

Не са разрешени коментари