Какво трябва да е pH-то на урината при котките?

Котките са много уязвими към развитието на уринарни проблеми при промяна в pH на урината. Твърде ниско или твърде високо pH води до образуването на кристали в пикочния мехур и/или уретрата. Това е свързано с болезнено и често уриниране, отделяне на малки количества урина, появата на кървава урина и др. Най-опасно за живота на котката е когато уретрата се запуши и тя не може да уринира.

Урината на котките трябва да е леко кисела, за да е здрав уринарният им тракт. Нормално pH на урината при котките е от 6 до 6,5. При алкална урина се появявят най-често струвитни кристали, а при много кисела се образуват оксалатни кристали.

Голямо значение за киселинността на урината оказва храната и приема на вода. По-високите класове храни са балансирани на минерали и поддържат нормално pH на урината на вашето коте. Ако в храната има повече Магнезии(Mg) и Фосфор(P) това променя киселинността на урината.

Приемът на вода също е много важен за поддържане здравето на пикочната система. Животното трябва да има постоянен достъп до вода и да се сменя ежедневно.

При дори и малка промяна в количеството и цвета на урината на вашия любимец се обърнете към ветеринарен лекар, за да започне лечението възможно най-скоро.

Не са разрешени коментари