За какво да внимаваме, когато сме на море с нашето куче?

Морето, освен забавление, носи и много опасности за здравето на нашия любимец.

Ето няколко важни правила, които ще Ви помогнат да изкарате една безгрижна морска почивка с Вашето куче:

1. Не оставяйте кучето си дълго време на слънце, особено в най-горещите часове от деня, защото може да получи топлинен удар. Най-подходящото време за посещение на плажа е сутрин и/или вечер, за да се наслади спокойно на пясъка и морето :).

2. Ако животното Ви обича да плува в морето, е препоръчително след всяко влизане да го изплаквате с чешмяна вода, за да отмиете солената вода. Ако солта остане дълго време върху кожата на кучето, може да се развие кожна инфекция.

Важно е и да подсушите добре ушите му, след като е влизал/а във водата, и да поставите профилактични разтвори в ушите, за да не се развие отити.

3. Заради по-големия процент влага, идващ от морето, много често се развиват сериозни локални възпаления на кожата и на ушите, особено при породите кучета с клепнали уши (кокер шпаньол, лабрадор, бийгъл, мопс, кавалер кинг чарлз шпаньол и др.). Ако забележите секреция от кожата/ушите и усилен сърбеж на тези места, заведете животното на ветеринарен лекар, за да започнете лечение максимално бързо.

4. Много често животните пият от морската вода и това води до разстройство и повръщане. Затова е важно да носите със себе си препоръчани от Вашия ветеринарен лекар пробиотици и др.

Не са разрешени коментари