Защо трябва да слагаме препарати срещу външни паразити на кучето/котето и през зимата?

Дори и през студените месеци от годината бълхите могат да са проблем за домашните любимци.

Бълхите издържата на минусови температури и със започване на отоплителния сезон се създават идеални условия за развитието им. Около 90% от бълхите са намират в околната среда (мебелите, завивки, килими, градина и др.) под формата на яйца, ларви и какавиди, а останалите около 10% може да видите върху вашия любимец под формата на възрастни индивиди.

Те пренасят един вид тения при кучетата- Dipylidium caninum и причиняват алергични реакции при ухапване, които могат да доведат до дерматит и опадане на козината на места.

Скачайки върху дрехите ни ние пренасяме бълхите в къщи, а от там те попадат върху кучето/котето. Разхождайки се навън независимо от сезона бълхите скачат върху кучето/котето, защото те са с по-висока телесна температура от нашата (норма до 39,3 C) и започват да снасят яйца.

Една женска бълха снася до 50 яйца на ден. Те падат на килима или дивана и започват да се развиват. Целият цикъл на развитие до възрастна бълха отнема около 3 седмици, затова е важно да прекъснете този цикъл.

За да защитите вашия любимец от бълхите трябва да ползвате препарати за външно обезпаразитяване като пипети или каишки целогодишно.

Препоръчваме да се поставят пипети всеки месец или най-късно на всеки 45 дни през зимата. Каишките са с различна продължителност: от 4 до 9 месеца.

Не са разрешени коментари