Защо е важно редовното обезпаразитяване срещу външни паразити?

Обезпаразитяването на вашето животно срещу бълхи, кърлежи и комари е важно не само за тяхното, но и за вашето здраве.

Бълхите пренасят един вид тения при кучетата и са причина за алергични реакции при ухапване, което от своя страна води до дерматит и опадане на козината на места.

Хората също страдат от тежки алергии след ухапване от бълхи.

Кърлежите пренасят опасни зарази като бабезиоза, ерлихиоза, лаймска болет, Ку-треска и други, които понякога водят и до смърт при животните.

Хората могат да се заразят с Лаймска болест, Ку-треска и други при ухапване от кърлежи. Затова обезпаразитявайки животно си премахвате възможността да бъдете ухапан от кърлеж донесен от вашия любимец.


комар куче
Комарите пък са преносители на кръвния паразит дирофилария, който паразитира в кръвните клетки, кръвоносните съдове и сърцето. Лечението е скъпо и не винаги води до пълно възстановяване, затова е препоръчително поне веднъж годишно да се прави бърз кръвен тест, показващ има ли или не микрофиларии на паразита Dirofilaria immitis в кръвта на домашния любимец.

Мухите са преносители на паразита Телазия при кучетата. Паразитите живеят в слъзните канали на окото, под третия клепач. Образуват се зеленикави и лепкави гурели, зачервена конюнктива.

Ето защо, препоръчваме да се използват препарати, отблъскващи външните паразити от вашия питомец, ежемесечно през пролетта, лятото и есента и на всеки два месеца през зимата. Освен репелентни пипети може да поставите и репелентна каишка, която е с по-дълготраен ефект.

Не са разрешени коментари