Какво да направя ако кучето/котето припадне?

Ако вашият домашен любимиц получи припадък, най-важното е да останете спокойни. Първото важно нещо е да засечете колко време е продължил пристъпът и да го заснемете с камера, за да покажете записа на вашия ветеринарен лекар.

Много често кучето/котето могат да хапят и буйстват, затова оставете припадъка да премине без да ги притеснявате. Махнете всички предмети наоколо, които могат да наранят вашия любимец. След това се обадете на ветеринарен лекар и заведете животното веднага на преглед. По време на прегледа ще бъдат направени обстойни изследвания - кръвни, ехография, ехокардиография и др., за да се установи причината за припадъка.

Припадъкът може да се получи вследствие на отравяне, травми на главата, вирусни и бактериални инфекции, сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания, паразити, гъбични инфекции, диабет и др.

Понякога няма отклонения от нормалните показатели и това състояние се нарича идиопатична епилепсия. Тя се среща най-често при млади животни: от 1 до 5 годишна възраст. Предразположени породи са: Бигъл, Ирландски Сетер, Сибирско Хъски, Немска Овчарка, Голдън Ретривър.

пристъ кучеАко видите припадък при вашия любимиц си запишете следните неща:

-колко време е продължил

-преди припадъка животното какво е правило(тичало, лежало, спало и др.)

-кога и къде се е случило

-колко време след края на припадъка се е върнал към нормалното си състояние

Не са разрешени коментари