Паразитология

parazitiПаразитите могат да бъдат разделени  най-общо на три групи - вътрешни, външни и кръвни.

Тениите и глистите са едни от най-разпространените вътрешни паразити в околната среда. Както животните така и ние можем да се заразим при поглъщане на техните яйцата, попаднали в почвата след изхвърлянето им с фекалиите на животните. Яйцата се пренасят лесно чрез вятъра, водата, нашите обувки и оцеляват при минусови температури. Затова е важно целогодишно да обезпаразитявате вашите любимци.

Външните паразити - кърлежите, бълхите, въшки, комари и др. също не са безобидни. Те пренасят опасни зарази(например бабезиоза, ерлихиоза и др.), които понякога водят и до смърт при животните. Ето защо, препоръчваме да се използват препарати, отблъскващи външните паразити от вашия питомец, ежемесечно през пролетта, лятото и есента и на всеки два месеца през зимата.


Кръвните паразити паразитират в кръвните клетки, кръвоносните съдове и сърцето. Пример за такъв паразит е Дирофиларията. Той е дълъг кръгъл паразит, който се предава при ухапване от комар и след дълъг инкубационен период от около 6 месеца се развиват възрастни индивиди, които живеят в белодробните артерии и сърцето. Лечението е скъпо, продължително и не винаги води до пълно възстановяване, затова е препоръчително поне веднъж годишно да се прави бърз кръвен тест, показващ има ли или не микрофиларии на паразита Dirofilaria immitis в кръвта на домашния любимец.