Ехография

%d0%b5%d1%85%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%8f_%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5Ехографията е един от съвременните методите за образна диагностика, както при хората така и при животните. Този метод е напълно безвреден за пациента и спомага за уточняване или поставянето на диагноза, ако клиничният преглед и лабораторните изследвания не дадат точна такава.
Ехографията при животните е сложна, защото те не стоят неподвижни  за дълго време. За това по време на процедурата трябва търпение от страна на стопанина на животното и ветеринарният лекар, който извършва ехографията .

 

%d0%b5%d1%85%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%8f_%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0При котките и кучетата най-често се налага ехографско изследване при следните ситуации:

  • съмнение за бременност - с помощта на ехограф може бързо и точно да се провери дали животното е бременно, а също така и да бъде проследена  и самата бременност.
  • при бъбречни заболявания - хронична бъбречна недостатъчност, бъбречни песъчинки или камъни
  • болести на пикочен мехур - цистити, пясък или камъни в пикочен мехур
  • чернодробни заболявания - чернодробна липидоза котки, хепатит при кучето
  • стомашно чревни проблеми - остър гастрит, чуждо тяло в стомах или червата

 

Ветеринарен кабинет "Декавет" е оборудван с модерен ветеринарен ехограф с доплер, който дава възможност за прецизно изследване на пикочен мехур, бъбреци, матка и яйчници, стомах и черва, черен дроб и други органи. Чрез него можем прецизно да изследваме структурата, формата и размерите на даден орган. Тази информация допринася за поставянето на точна диагноза.