Лазерна терапия

Ветеринарен апарат за лазерна терапия

Ветеринарен кабинет „Декавет“ е оборудван със специализиран ветеринарен апарат за лазерна терапия от последно поколение. Това ни дава възможност за бъдем от малкото в България, които могат да предложат този вид терапия на Вашите домашни любимци.
Лазерната терапия от много години е широко разпространена в Западна Европа и САЩ, защото е безболезнен, НЕхирургичен, НЕинвазивен метод и дава добри резултати при редица състояния като позволява да се намали използването на лекарства.

Какво е това лазерна терапия?
Лазерната терапия предстaвлява облъчване с инфрачервена светлина на засегнатата област от тялото на животното. Навлизайки в тъканите инфрачервената светлина стимулира редица химични реакции на клетъчно ниво, резултатът от които е по-бързо възстановане на клетките и тъканите.

Как действа лазерната терапия?
- противовъзпалително
- обезболяващо
- стимулира зарастването на тъкани
- намалява отока

Кога лазерната терапия е подходяща за вашия любимец?
Лазерната терапия може да се използва като самостоятелно лечение, или в комбинация с медикаменти, като целта е да се намали до минимум дозата на медикаменти като нестероидни противовъзпалителни, стероиди, които имат много странични ефекти.

За повече информация щракнете на снимката

Ето някои от най-честите състояния, когато може да се прилага:
- хирургични рани
- трудно зарастващи рани
- постоперативни отоци
- ушни инфекции
- артрит
- дисплазия
- фрактури
- болки в гръбнака
- възпаления/фистули на аналните сакове
- кожни проблеми – рани, дерматити, абсцеси, възпаление на лапите и др.
- при възпаление на вътрешни органи - пикочен мехур(цистит), бъбреци(ХБН), черва и др.

 

Кога лазерната терапия е противопоказна и не бива да се използва?
Основните противопоказания за провеждане са история/наличие на тумори, епилепсия и при бременни животни.

Болезнена ли е процедурата?
Терапията не е болезнена и животните усещат единствено затопляне и релаксация по време на процедурата.

На пациента се слагат защитни очила преди процедурата.

Има ли някакви рискове за вашия любимец?
Лазерната светлина не бива да попада в очите и затова по време на процедурата хората и животните носят специални очила, или друга защита на очите.

Колко дълго продължава терапията и колко процедури ще са необходими?
Лазерът се настройва строго индивидуално за всеки пациент. Продължителността на сесията обикновено е от 3 до 10 минути.  Честотата на третиране зависи от конкретния случай.
Следоперативна рана или слаба ушна инфекция може да се нуждаят от едно единствено третиране, за да се види подобрение. При артритни болки може да са нужни по две-три третирания седмично с продължителност от няколко седмици, като честотата на процедурите се намалява при наличие на подобрение. Няма лимит за лазерното лечение. Обикновено, за да се наблюдава ефект са нужни между три и пет третирания.

Котките рядко търпят очила и затова очите им се защитават с плътна кърпа.

Как протича самата процедура?
Преди началото на процедурата ако желаете можем да Ви покажем машината, с която провеждаме терапията. След това ще бъдете помолени да изчакате в чакалнята, докато екипът подготви пациента и проведе самата процедура. Подготовката включва настройване на машината индивидуално за пациента и слагане на защитни средства на очите на пациента и персонала.

 

 

Самата процедура представлява осветяване на проблемната област с апликатора на машината, като в зависимост от проблема може да се използват два вида апликатори:
- контактен – накрайникът на апликатора представлява прозрачно стъклено топче, с което се прави масаж върху кожата на пациента. Използва с при терапия на стави и вътрешни органи.
- безконтактен – с него се осветяване пациента от разстояние 1-2см. Използва се при терапия на кожата.

 

 

Как да разберете дали има ефект от терапията и след колко време да очаквате резултати?

При артритни процеси ще забележите подобрение в походката, по-лесно изправяне, по-лесно изкачване на стълби.

Ако се третира ушна инфекция ще забележите, че намалява зачервяването на мидата, спада отока, животното тръска по-малко глава.

Ако се обработва рана обикновено се наблюдава намаляване на оток, секреция, зачервяване.

В зависимост от състоянието обикновено са нужни между три и пет процедури, за да се забележи видим ефект. При някои хронични състояния може да се необходими и повече терапии до достигане на ефект.

Кой провежда лазерната терапия?

Терапията се провежда от д-р Касабова, която е преминала курс към AIMLA(American Institute of Medical Laser Applications).

 

 

 

 

Ако мислите, че лазерната терапия би помогнала на Вашия домашен любимец не се колебайте да се свържете с нас, за да обсъдим заедно възможностите!