Струвитни камъни при котките

Уролитиазата е заболяване, което се характеризира с образуването на камъни в уринарния тракт. Най-често при котките се сращат струвитните камъни, а по-рядко оксалатни и уратни. Тези камъни могат да се открият в пикочния мехур, уретрата и бъбреците. По малките камъчета и песъчинки могат да се изхвърлят с урината, но понякога се стига и до хирургична намеса.

 

урина котеНай-честите симптоми при наличие на камъни са:

- трудно и болезнено уриниране

- често уриниране или липса на такова

- промяна в цвета на урината- кафява, червена;

- наличие на повлекла в урината(слепени частици от епителни клетки, кръвен серум и др.)

- пиене на повече вода

- увеличаване обема на пикочния мехур

Струвитите са малки кристали, които са съставени от магнезий и амониев фосфат. Най-често се срещат при мъжките и възрастни котки. Тясната им уретра е предразполагащ фактор за запушване от камъни.

Диагнозата се поставя след палпация на мехура от ветеринарен лекар, ехографски преглед, изследване на урината и др.кристали котка

Лечението е свързано с премахването на колкото се може повече камъни чрез промивка на мехура, а при нужда и оперативното им изваждане. Изписват се антибиотици и добавки, за да се излекува възпалението и отока на уринарните пътища. Лечебната диета играе голяма роля в процеса на оздравяване и премахване на струвитните камъни. При по-усложнените случаи се налага животното да приема лечебна храна до края на живота си.

Вече има голяма гама от лечебни храни, с които да храните вашия любимец при наличие на струвитни камъни и уринарни инфекции(Royal Canine Urinary S/O, Hill’s Urinary Multicare, ProPlan Urinary и други).

Не са разрешени коментари