Най-често срещаните поведенчески проблеми при котките

1. Уриниране извън котешката тоалетна.

За срванение с кучетата котките много лесно се научават къде трябва да ходят до тоалетна. Нужно е само веднъж да им покажете къде е съдът с котешка тоалетна.

Котките мразят мръсни тоалетни, затова е важно редовно да ги почиствате, за да я ползват по предназначение.

Добре е тоалетната да е поставена на по-спокойно място, където няма силни шумове.

коте2. Спане и игра с изпраните ви дрехи.

Котките обичат чистотата и комфорта. Ако намерят меко и чисто одеало или дреха, те веднага я завоюват. За да не позволявате това да се случва е важно да създадете на котката си уютен кът с нейно легло, завивка и играчки, където да се чувства приятно.

3. Драскане по мебелите.

Котките обичат да точат ноктите си върху дивана, столовете и др. За да ги разсеяте от мебелите може да им вземете така наречените „драскалки“, които да закупите от зоомагазин или да им направите такива. Всяка дъска, по-дебел плат или по-плътна изтривалка за обувки поставени вертикално и хоризонтално на различни места в къщата ще им осигури нужната игра. Когато котката започне да ги ползва я наградете, за да разбере, че там е правилното място за точене на нокти.

4. Ядене на домашни цветя.

Повечето котки обичат да похапват от саксийните цветя. Много е важно ако го правят да знаете кои са токсичните за тях домашни цветя и да ги махнете или сложите на недостъпно за котката място. За да я отучите може да сложите борови шишарки или камъчета в саксиите, за да ги отблъснат. Вече се продава така наречената „Котешка трева“, която да засадите в няколко саксии и котката да има свободен достъп до тях.

5. Гризане на пръсти.

Малките котенца обичат да хапят и играят с пръстите ви. Докато са бебета това не е проблем за вас, защото зъбите все още не са толкова остри. За да не си създадат този лош навик е много важно още от малки да ги отучите (повишиаване на тон или подаването на играчка за гризане).

6. Събуждането рано сутрин.

За да избегнете буденето през нощта или рано сутрин е важно да създадете режим на хранене, който е съобразен с вашия режим на ставане и лягане.

тъжна котка7. Прекалено мяучене когато се приберете в къщи.

Някои котки привличат вниманието ви като непрекъснато мяучат. Те искат да си поиграят с вас, да ги погалите или просто да седнат до вас. Когато се приберете отделете 5 минути за игра или разресване, за да се успокоят.

Не са разрешени коментари