Лъжлива бременност при кучетата

Много често срещана при женските некастрирани кучета е така наречената псевдобременност, лъжлива или фалшива бременност.

Под всеки един от посочените термини се разбира състояние, при което Вашето куче показва клинични симптоми на бременно животно. Два три месеца след началото на разгонването се наблюдават първите признаци, дължащи се на увеличеното количество пролактин в кръвта. Този хормон е отговорен за секрецията на мляко от млечните жлези. Забелязват се увеличаване на корема и млечните папили, започва секреция на мляко. Кучетата проявяват майчино поведение, което се характеризира със събиране на играчки, чехли, чорапи в леглото и с това, че те ги пазят и обгрижват като свои бебета. Понякога спират да се хранят, не искат да се разхождат, стават агресивни.

%d0%bb%d1%8a%d0%b6%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82Диагнозата се поставя след даване на подробна информация от стопанина за това кога е било последното разгонване, колко време е продължило, нормално ли е минало, имало ли е опити за забременяване на животното или възможност за такова. След клиничния преглед се прибягва до избор на подходящо лечение, което продължава дълго време.

При по-леките състояния се предписват хомеопатични, билкови  таблетки, мазила и лечебна диета. При усложнения се прибягва към поставянето на хормонални препарати, които потискат млечната секреция.

Най-сигурният начин да предпазите домашния си любимец от следваща лъжлива бременност е кастрацията.

Ако наблюдавате някои от описаните признаци при Вашето животно, можете да дойдете на място в нашия ветеринарен кабинет или да се свържете с нас за консултация.

Не са разрешени коментари