Краста при малките и средните птици

Крастните кърлежи от род Кнемидокоптоза причиняват така наречената болест „люспести крака и глава“,  или „варовикови крака и клюн“ при малките и средни птици.

Най-често се засягат канарчетата, вълнистите папагали и корелите. Тези кърлежи живеят в епителния слой на кожата и си правят тунели в нея. Наблюдават се сиви до бели люспи по роговите образования на птиците- клюна, краката. Засягат се и меките тъкани около клюна, очите и  корема. Много често папагалите се скубят, чешат, в следствие на което им опадат перата в засегнатите участъци. При по-тежки случай човката се деформира (израства прекалено много, извива се, чупи се) и затова птицата спира да се храни или яде по-много малко. Птиците се заразяват една друга при близък контакт (когато живеят няколко птици в една клетка).

краста папагалДиагнозата се поставя въз основа наблюдаваните изменения по краката и клюна и след микрсокопско изследване на кожна проба. Лечението е дълго. Препаратът може да се поставя върху кожата на врата, или да се дава през устата. Правят се между 2 и 6 третирания през 10 дни, до пълно оздравяване на птицата.

Клетката, кацалките, поилката и играчки трябва да бъдат добре почистени с дезинфектант или да бъдат заменени с нови.

При купуване на нова птичка е важно да се сложи за поне 2 седмици в друга клетка, за да сте сигурни, че тя няма да зарази другата ви птица или обратното тя да зарази новото папагалче.

Не са разрешени коментари