Котешка инфекциозна анемия

Mycoplasma haemofelis или Haemobartonella felis, или Котешка инфекциозна анемия е вътреклетъчен паразит-бактерия, който причинява тежка анемия и увреждане на черния дроб, белите дробове, далака и костния мозък.

жълтеница коткаНай-често се наблюдават следните клинични признаци: летаргия, загуба на тегло и анемия. С влошаване на състоянието се наблюдават и повръщане, иктерус (жълтеница), кашлица, трудно дишане, трудно придвижване и др.

Причинители на заболяването са бълхите, кърлежите и мухите, които чрез ухапване предават паразита на Вашия любимец. Има случаи и на предаване на бактерията от майка на котенца.

паразит кръв коткаДиагнозата се поставя въз основа на анамнезата, дадена от стопанина, клиничния преглед, кръвни изследвания и кръвна натривка.

Лечението в тежките случаи е свързано с венозна ифузия и кръвопреливане, което е много рискована процедура при животните. При успешно кръвопреливане, лечението се продължава с дълго приемане на антибиотици, добавки, лечебно хранене и др.

За да защитите Вашето коте от това заболяване, ние, от ветеринарен кабинет „Декавет“ силно апелираме ежемесечно да го обезпаразитявате срещу външни паразити през цялата година.

Не са разрешени коментари