Вирусни заболявания при котките

 
 
 
 
 
 
 

При котките съществува голямо разнообразие от вируси, които мога да засегнат както малките котета, така и възрастни котки. Най-често срещаните вируси са:

Калицивирус(Calicivirus)

калици вирусТой спада към респираторните вирсуси. Атакува респираторния тракт. Предизвиква язви по носа, езика и лигавиците в устата. Засягат се също чревната лигавица и мускулноскелетната система. Среща се при неваксинирани котки живеещи както навън, така и вкъщи. Най-често боледуват малките котета, но се среща и при възрастни. Може да наблюдавате следните симптоми - загуба на апетит и отказ от храна, изтечения от носа и очите, трудно дишане, кихане и други. Диагнозата се поставя въз основа данните дадени от стопаните и клиничния преглед. Лечението е с антибиотици, които да стопират вторичните инфекции.

Вирусен Ринотрахеит(FHV)

%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b5%d0%b8%d1%82Спада към Херпес вирусните инфекции. Отново малките са по-предразположени към вируса. Засяга се носа, трахеята, белите дробове. Характерните признаци са - рязко и неспиращо кихане, изтечения от носа - жълтеникави до зелени, притваряна на очите поради наличие на обилен секрет полепнал по клепачите, конюнктивит, треска и др. Вирусния ринотрахеит много си прилича по клинични признаци с Калицивирусната инфекция. Диагнозата и лечението са сходни.

 
 
Панлевкопения или котешка чума(FPV)

%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8fТова е силно заразно и животозастрашаващо заболяване. Вирусът засяга делящите се кръвни клетки и най-вече тези на чревния тракт, костите и плода при бременни котки. При неваксинираните котки това е най-разпространеното заболяване. Вирусът е много устойчив във външна среда и може да оцелее години в заразените среди, затова ваксинацията е единственият начин да предпазите вашето коте. Котетата между 2 и 6 месеца и бремените са разболяват най-често. Симптомите са - липса на апетит, отпадналост, повръщане, водниста и много лошо миришеща, и понякога кървава диария, дехидратация, треска и други.

Данните които давате на ветеринарния лекар са изключително важни, защото този вирус може да замаскира други вируси, като Котешкия Спин и Котешката Левкемия.

Диагнозата се поставя след кръвни изследвания и бърз серологичен тест. Лечението е фокусирано в овладяване на дехидратацията, чрез вливане на течности и приемането на антибиотици.

Котешка Левкемия(FeLV)

котешка левкемияТя засяга имунната система на котката и се среща при всички възрасти и породи. Левкемията е причината за поява на анемия, летаргия, прогресивно отслабване, треска, повтаряща се диария и вторични инфекции на уши, кожа, лигавици, вътрешни органи. Диагнозата се поставя след клиничен преглед, кръвни изследвания, бърз серологичен тест и историята на заболяването дадена от стопанина. Лечението е симптоматично. Лекуват се вторичните инфекции, дават се имуностимуланти и общи витамини.

 
 
Котешки Спин(FIV)

%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bdИмунодефицитният вирус е в същото семейство с вируса на левкемията, затова те толкова трудно се разграничават един от друг. Най-често боледуват бездомните котки, защото вирусът се предава чрез ухапване, одраскване от котка носител на вируса. Животните могат да бъдат само носители години наред без да има клинична проява. Признаци се виждат обикновено при по-възрастните котки след спадане на имунитета. Поради намалените защитни сили на домашния любимец, той лесно се разболява от бактерийни, паразити, вирусни и гъбични инфекции. Първото което забелязват стопаните са: отказ да се хранят, отслабване, суха и опадаща козина, повтаряща се диария, повръщане. При клиничния преглед ветеринарният лекар най-често открива язви в устната кухина, бледи лигавици, конюнктивит, кожни инфекции, проблеми с уринирането, възпален пикочен мехур. Правят се кръвни изследвания, за да се види кои органи са засегнати и какво е общото състояние на пациента. Серологичния тест за FIV е комбиниран с FeLV-левкемичния вирус. Лечението е симптоматично, като се стреми да се вдигне имунитета на котката и да се лекуват вторичните заболявания.

Ако забележите някои от описаните симптоми е хубаво да заведете животното си незабавно при ветеринарен лекар.

Не са разрешени коментари