Как да разбера има ли кучето/котката ми артрит?

Има 7 основни признака, които се наблюдават при артритни промени при кучето и котката.

1. Куцота. Наблюдава се куцота на един или няколко крайника. Имат схванат вървеж. Най-видимо е рано сутрин при ставане от сън на животното. След като се раздвижи куцотата става по-незабележима.

2. Трудна подвижностСтават неспособни да извършват с лекота действия като: да се качи или слезе от леглото, качване и слизане по стълбите. Котките с артрит спират да се катерят и скачат.

3.Увреждане на гръбначният стълб. Артритни промени се наблюдават и в други части от тялото освен крайниците. Срещат се болка във врата-трудно се завъртат, нехарактерна поза на гърба-изгърбват се.артрит куче

4.Уморяемост. Животните се изморяват много по-бързо и прекарват повече време в сън и почивка. Кучетата бързат да се приберат от разходка.

5. РаздразнителностСтават по-агресивни. Ако ги прегърнете и натиснете засегната част реагират на болка.

6. Мускулна атрофия. Поради обездвижването на крайника/крайниците започва атрофия на мускулите и те изглеждат по-слаби в сравнение с незасегнатите.

7. Близане, хапане и дъвчене. Животните много често дъвчат и хапят засегнатите участъци, което пък води до кожни възпаления и опадане на козината.

Артритните заболявания се срещат по-често при възрастните кучета и котки.

Не са разрешени коментари