Защо възпалението в устната кухина е опасно за вътрешните органи?

Още от ранна възраст е добре вашето коте/куче да свикне с миенето на зъбите. Това предотвратява натрупването на плака и в последствие образуването на зъбен камък.

От своя страна натрупаният зъбен камък води до образуването на кариеси, пародонтити, гингивити, язви, абсцеси и най-лошото до падане на зъби.

В процеса на възпаление на зъбите и венците се отделят много токсини в кръвта, които водят до увреждане на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Затова препоръчваме редовно почистване на зъбната плака с помощта на четка и паста за зъби, а при наличие на зъбен камък е добре той да се премахне.

Зъбният камък се почиства единствено с помощта на ултразвуков скалер и се осъществява под обща анестезия.

Преди всяка анестезия задължително се прави кръвна картина на вашия любимец, за да се уверим, че всички негови показатели са в норма и риска от анестезия е минимален.

Има породи кучета (Йоркширски Териер, Ши-Тцу, Померан, Шпиц, Пекинез и др.) и котки (Британска късокосместа, Персийска, Абисинска и др.), които са предразположени към натрупването на зъбен камък и при тях е особено важно да почиствате редовно зъбите с помощта на четка и ветеринарна паста за зъби.

Не са разрешени коментари