Да вадим ли забилите се кърлежи от кучето/ котката в домашни условия?

В сезона на кърлежите почти всеки стопанин намира забит кърлеж върху своя любимец. В притеснението си хората прилагат различни методи за отсраняването им:

- намазването с олио е един от най-често ползваните начини за премахване на кърлежа. Този метод е много грешен, защото по този начин вие задушавате кърлежа и той „изплюва“ заразата си в кръвта на вашия любимец.

- дърпането с подръчна пинсета на 90% води до скъсване на кърлежа и оставане на главата му забита в кожата. Това води до локална инфекция и подуване на мястото на ухапване.

- дърпането директно с ръка без предпазни ръкавица и маска е опасно и за вас, защото при спукване на кърлежа може да опръскате лигавиците си с изпитата от него кръв, която вероятно е заразена вече с опасни кърлежопреносими болести като Лаймска болест, Ерлихиоза и др.

При намиране на захванат за кожата кърлеж Ви съветваме да посетите ветеринарния си лекар, за да го извади и третира локално мястото на ухапване, както и да ви даде съвети за по нататъшна профилактика и тестване за кърлежопреносимите болести при кучето/котето.

Не са разрешени коментари